Vanha satama ja konepajateollisuutta (Reposaari, Pori)
Reposaari on Porin 71. kaupunginosa ja entinen satama. 1800-luvulla Reposaarella alkanut satamatoiminta siirtyi 1900-luvun alkuvuosikymmeninä nykyiseen sijaintiinsa Mäntyluotoon. Saarella toimi 1800-luvulla myös laivaveistämö, eli varvi, ja vuosien 1915 – 1976 välillä Reposaaren konepaja. Sataman ja konepajan myötä saarelle rakennettiin sen kaupunkimainen ja puutalovoittoinen rakennuskanta. Vilkkaimpina vuosina saarella asui kolme tuhatta asukasta. Nykyisin väkiluku on vakiintunut noin tuhanteen asukkaaseen. Vuonna 2008 konepajan alue siivottiin ja sen tilalle rakennettiin loma-asuntomessut.
Reposaaren kirkko
Reposaaren norjalaistyylinen kirkko valmistui vuonna 1876. Kirkko on muodoltaan kuusikulmainen ja sen kellotapuli kahdeksankulmainen. Talvikäyttöön soveltuvaksi kirkkorakennus muutettiin vuonna 1902. Kirkosta löytyvä Felix Frangin maalaama alttaritaulu asennettiin paikoilleen vuonna 1906. Nykyisin kirkossa suoritetaan paljon vihkimisiä ja se on suosittu nähtävyys. Kirkkopuistosta löytyy Wäinö Aaltosen veistämä S2 torpedoveneen muistomerkki. Kirkon edustalla on museoituna vanha ankkuri 1800-luvun alusta.
Painolastikasvit
Reposaarelta voi löytää useita kymmeniä painolastikasveja. Ne ovat peräisin purjelaivakaudelta, jolloin kasvien siemenet levisivät satamasta toiseen purjealusten tasainottamiseksi käytetyn maa-aineksen myötä. Esimerkiksi pihapiireissä kasvava nuokkukarhiainen voi olla vaikkapa Saksasta tai Virosta saapuneiden kasvien jälkeläinen.
Alueen muut kohteet: Marina Merilokki
Koordinaatit (WGS84): P 61˚36, 532' I 21˚27, 71'
Katso tässä kohteessa palveluita tarjoavat yritykset