Isokarin majakka (Isokari, Kustavi)
Isokari on noin 180 hehtaarin kokoinen saari eteläisellä Selkämerellä Kustavin kunnassa. Seksmiilarin saaristoon kuuluvan saaren näkymää hallitsee merenpinnasta 49,4 metriä korkea punavalkoraitainen majakka. Majakka valmistui pääosin venäläismiesten voimin vuonna 1833 ja se on Bengtskärin jälkeen Suomen toiseksi korkein majakka. Vuonna 1933 majakka täytti satavuotta ja majakka peruskorjattiin. Tuolloin majakka sai mustavalkoisen värityksen, kunnes kesällä 1986 väritys muutettiin takaisin punavalkoraitaiseksi. Isossakarissa on myös kiehtova ja monipuolinen luonto. Kallio- ja kivikkorantojen lisäksi saarelta löytyy reheviä lehtoja, kuivia ketoja ja mm. suoniittyjä. Isokari on arvokas kulttuuriympäristö, joka kuvastaa ulkosaariston ja merenkulun turvallisuudesta vastanneiden ammattiryhmien elämäntapaa ja heidän työtehtävissään yli kahdensadan vuoden aikana tapahtuneita muutoksia. Isossakarissa toimii matkailupalveluja tarjoava yritys, joka ylläpitää kesäkahvilaa ja vuokraa majoitustiloja ja saunaa. Saarelle pääsee kesäisin joko omalla veneellä, tilauskuljetuksella tai Uudestakaupungista lähtevällä saaristoristeilyllä. Merimatkaa Uudestakaupungista kertyy noin 22 km.
Majakan historiaa
Isonkarin jyhkeä majakka valmistui vuonna 1833 Suomen siirryttyä Ruotsin vallan alta Venäjän alaisuuteen. Pohjanlahdella oli aiemmin kuljettu pääasiassa Ruotsin rannikolla kulkevaa väylää pitkin, mutta Venäjä halusi kulkuyhteyden myös Suomen rannikolle. Isonkarin majakka on osa tämän kulkuyhteyden järjestelyjä. Pienempikin merimerkki olisi Isoonkariin riittänyt, mutta majakan koolla haluttiin kertoa uuden hallitsijan mahtavuudesta. Isokari on edelleen Suomen toiseksi korkein majakka 49,4 m korkeudella. Se on edelleen toiminnassa oleva merenkulun turvalaite.
Majakan räjäytysaikeet
Toisen maailmansodan aikaan Isokarin majakan pelättiin toimivan näkyvänä maamerkkinä venäläisille pommikoneille, mistä syystä majakka aiottiin räjäyttää. Räjähteet oli jo tuotu Isokariin, kun ymmärrettiin, että räjäytyksen jäljet näkyisivät talvisessa saaressa paremmin kuin itse majakka. Tämän johdosta räjäyttämisestä luovuttiin, ja majakka sai jäädä pystyyn.
Alueen muut kohteet: Isokarin luonto ja maisema, Isokarin Luotsiyhteisö, Isokarin majakan torni, Isokarin majakka sisältä, Isokarin majakkasaari, Isokarin metsittyneet niityt, Isonkarin rantakalliot, Isonkarin Satama, Isonkarin tykki
Koordinaatit (WGS84): P 60˚43, 76' I 21˚0, 684'
Katso tässä kohteessa palveluita tarjoavat yritykset